Er zijn veel manieren om mensen te helpen met uit dilemma’s te komen. Wij doen het zo: we komen in beweging in de trainingsruimte waar we werken. Letterlijk aan de wandel.
De anderen van een groep gaan langs de zijkant zitten, zodat er plek is om te lopen. Lopend praat lekkerder. Je hoeft elkaar niet de hele tijd aan te kijken en doordat je beweegt komt de gedachtestroom makkelijker op gang.
Overigens: Dit artikel is geschreven vanuit professionals perspectief in een trainingssituatie. Wil je ook lezen vanuit deelnemersperspectief in een coachingssituatie, klik dan hier.
Terug naar onze groep met iemand die uit een dilemma wil komen. Hoe gaan we dan te werk? We beginnen met een interview. Dat gaat zo:
‘Vertel eens, je zei dat je uit een dilemma wil komen.
‘’Ja, het zit me veel te veel op m’n nek’ (en loopt een beetje sneller door)
‘je zet de pas erin’
‘ja, ik wil er vanaf’
‘ja, dilemma’s kunnen teveel in de weg zitten, hè’
‘ja’ (de pas blijft er goed in)
‘en jouw dilemma, waar gaat dat zoal over’
‘ja, ik vraag me af (tragere loop), moet ik nou ingrijpen (staat even stil) of zal ik het nou op zijn beloop laten gaan (loopt ook weer door).’
Als de gedachtestroom stopt, dan stopt het lopen ook vaak. Dan weet je als trainer dat daar blijkbaar iets gebeurt. Het is misschien de plek waar de ander het even niet meer weet? Waar het dilemma begint? Een eindje terug (letterlijk) was dat nog helder. Wat gebeurt er in die tussentijd?
We wenden ons tot de groep en degene met zijn vraag:
‘We hebben dingen gehoord en we hebben het gezien. Wat zag je?’
Aan de deelnemer wordt dit als eerste gevraagd, maar vaak heeft hij het niet zo in de gaten gehad. De mensen erom heen zijn op dit moment zo belangrijk. Zij waren als publiek getuige van verhaal tot dan toe en geven bijvoorbeeld iets terug over het snellere lopen.
Het risico kan zijn dat de getuigen ‘en passant’ ook even duiden: Je bleef stilstaan omdat je niet weet hoe je moet ingrijpen.
Dat mag wel, maar wij trainers leggen dat dan voor aan de deelnemer; zou dat mogelijk kunnen zijn?
We willen dat hij altijd zelf de regie blijft houden, en ook kan zeggen als het anders is. Suggesties van de groep zijn op die manier steeds ondersteunend. Zelfs zo ondersteunend dat we er een werkvorm voor hebben: Het dubbelen. Maar daar schrijven we nu niet over. We demonstreren dit in één van onze gratis kennismakingslessen. Kijk hier voor meer informatie en data.
De groep raakt zo betrokken op het dilemma van de ander. En op de achtergrond spelen dan eigen dilemma’s vaak mee. Niet alleen de betreffende deelnemer is aan het werk, reken maar!
Door zo te werken help je iemand echt te zien waar de dilemma’s liggen, en doet iedereen mee en leert ervan.
In dit artikel beschrijven we de start, en je kan je voorstellen dat je op die manier iemand verder kan begeleiden in het neerzetten van zijn dilemma. Wil je dat leren, dan kan je mee doen aan ons kort en krachtig gecertificeerde trainingsprogramma Leren door Beleven (3 dagdelen, 32 studiepunten).
Op 26 september starten we, en voor die tijd kan je eens komen proeven van deze manier van trainen en coachen in één van de demonstratielessen.